Ser z nerkowca – wegańska alternatywa dla twarogu, którą pokochasz!

Mimo że nie jestem wegetarianinem, dzielę się tym przepisem na "ser" z nerkowca dla wszystkich, którzy z różnych powodów wybrali wegetariańską, wegańską lub bezalergiczną drogę odżywiania. Warto czasem spróbować czegoś nowego, nawet jeśli nie zmieniamy na stałe naszych nawyków żywieniowych.

Zdjęcie przedstawia misę pełną domowego sera z nerkowca, udekorowanego świeżymi orzechami nerkowca i liśćmi bazylii. W tle widoczne są surowe orzechy nerkowca, czosnek oraz zioła na drewnianej desce. Całość utrzymana w ciepłych, naturalnych tonach.
Domowy wegański ser z nerkowca – idealna alternatywa dla tradycyjnego twarogu.

Przepisy takie jak ten często powstają z chęci odkrywania nowych kulinarnych wyzwań lub potrzeby zmodyfikowania tradycyjnych dań, np. gdy potrzebujemy łagodniejszej wersji czegoś, co lubimy jeść. Ser z nerkowca to intrygująca wegańska alternatywa dla twarogu – jest prosty do wykonania, a składniki często mamy już pod ręką.

Składniki:

  • 190 g (1,5 szklanki) orzechów nerkowca (bez soli, nieprażone)
  • 60-80 ml (1/4-1/3 szklanki) wody
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Pół łyżeczki soli morskiej
  • Świeżo mielony pieprz

Z tej ilości składników uzyskamy około 1,5 szklanki sera.

Instrukcje:

  1. Umieść orzechy nerkowca w misce i zalej wodą, pozostaw na 2 godziny do namoczenia.
  2. Odcedź wodę i przenieś orzechy do blendera.
  3. Dodaj 60 ml (1/4 szklanki) wody oraz pozostałe składniki. Miksuj, aż masa zacznie przyklejać się do ścianek miski. Co jakiś czas wyłącz blender i zdejmij masę ze ścianek, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby dostosować konsystencję.
  5. Przełóż masę do miski i pozostaw w chłodnym miejscu na 24 godziny (ale nie w lodówce!). Po tym czasie ser można przechowywać w lodówce przez następne 5 dni.

Ten ser to doskonała baza do kanapek, sosów czy jako dodatek do sałatek. Jest łagodny w smaku, lekko kwaskowaty i idealnie komponuje się z ulubionymi przyprawami.

Czy próbowałeś już sera z nerkowca? Podziel się swoimi wrażeniami i pomysłami na jego wykorzystanie!

Komentarze

Popularne posty