Ser z nerkowca – wegańska alternatywa dla twarogu, którą pokochasz!
Mimo że nie jestem wegetarianinem, dzielę się tym przepisem na "ser" z nerkowca dla wszystkich, którzy z różnych powodów wybrali wegetariańską, wegańską lub bezalergiczną drogę odżywiania. Warto czasem spróbować czegoś nowego, nawet jeśli nie zmieniamy na stałe naszych nawyków żywieniowych.
Domowy wegański ser z nerkowca – idealna alternatywa dla tradycyjnego twarogu. |
Przepisy takie jak ten często powstają z chęci odkrywania nowych kulinarnych wyzwań lub potrzeby zmodyfikowania tradycyjnych dań, np. gdy potrzebujemy łagodniejszej wersji czegoś, co lubimy jeść. Ser z nerkowca to intrygująca wegańska alternatywa dla twarogu – jest prosty do wykonania, a składniki często mamy już pod ręką.
Składniki:
- 190 g (1,5 szklanki) orzechów nerkowca (bez soli, nieprażone)
- 60-80 ml (1/4-1/3 szklanki) wody
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- Pół łyżeczki soli morskiej
- Świeżo mielony pieprz
Z tej ilości składników uzyskamy około 1,5 szklanki sera.
Instrukcje:
- Umieść orzechy nerkowca w misce i zalej wodą, pozostaw na 2 godziny do namoczenia.
- Odcedź wodę i przenieś orzechy do blendera.
- Dodaj 60 ml (1/4 szklanki) wody oraz pozostałe składniki. Miksuj, aż masa zacznie przyklejać się do ścianek miski. Co jakiś czas wyłącz blender i zdejmij masę ze ścianek, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
- W razie potrzeby dodaj więcej wody, aby dostosować konsystencję.
- Przełóż masę do miski i pozostaw w chłodnym miejscu na 24 godziny (ale nie w lodówce!). Po tym czasie ser można przechowywać w lodówce przez następne 5 dni.
Ten ser to doskonała baza do kanapek, sosów czy jako dodatek do sałatek. Jest łagodny w smaku, lekko kwaskowaty i idealnie komponuje się z ulubionymi przyprawami.
Komentarze
Prześlij komentarz