Nocne smaki: frytki i fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
...chwila po północy, a my nagle poczuliśmy nieodparty głód. Oczyma wyobraźni widzieliśmy już tylko złociste frytki i chrupiącą fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą. Cóż było robić? Musieliśmy wstać i przyrządzić te pyszności!
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą:
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową umyj i obierz z końcówek.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i włóż do niej fasolkę.
- Gotuj przez 10-15 minut, aż fasolka będzie miękka.
- Odcedź fasolkę i przełóż do miski.
- Na patelni roztop masło i wsyp bułkę tartą.
- Smaż bułkę tartą na złoty kolor, ciągle mieszając.
- Dodaj fasolkę do bułki tartej i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Frytki:
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- Olej do frytowania
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o grubości około 1 cm.
- W garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 180°C.
- Włóż ziemniaki do gorącego oleju i smaż przez 5-7 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Odcedź frytki z oleju i osusz na papierowym ręczniku.
- Dopraw solą do smaku.
Źródło:
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą: https://kuchnia-domowa.pl/przepisy/dodatki-do-dan/388-fasolka-szparagowa-z-bulka-tarta
Nocne napady głodu potrafią być wyjątkowo mocne, a frytki i fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Polecam ten duet każdemu, kto szuka pysznej i sycącej przekąski, nawet w środku nocy!
Komentarze
Prześlij komentarz