Cashew Cheese - Ser z nerkowca
Ser z nerkowca |
Mimo iż nie jestem nastawiony na wegetarianizm, zamieszczam ten przepis na "ser" z nerkowca, dla tych wszystkich, którzy z wyboru lub z przymusu wybrali inną drogę odżywiana czy to wegetariańską, wegańską lub alergen-free.
Przepisy tego typu powstają na wskutek szukania nowych kulinarnych wyzwań, nowych możliwości łączenia składników lub z innego spojrzenia na stare poczciwe dania np. gdy jesteśmy chorzy i potrzebujemy małej modyfikacji aby "nie zaszkodziło" to co jeść będziemy.
Ser z nerkowca jest wegańską alternatywą dla twarogu. Pomysł był intrygujący, proces wytwarzania prosty a składniki miałem pod ręką.
Ser z nerkowca
- 190 g (1,5 szklanki) orzechów nerkowca (bez dodatku soli, nie prażone)
- Od 60 do 80 ml (1/4 do 1/3 szklanki) wody
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub ocet jabłkowy(!)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół łyżeczki soli morskiej
- Świeżo mielony pieprz
Z tych ilości uzyskamy ok 1,5 szklanki sera
Umieść orzechy w misce i zalej wodą, pozostaw na 2 godziny.
Odcedź wodę i umieść orzechy w blenderze.
Dodaj 60 ml (1/4 szklanki) wody i resztę składników - wymieszaj blenderem tak długo, aż masa zacznie przyklejać się do ścianek miski. Co jakiś czas wyłącz blender i odklej ser ze ścianek.
Dodaj trochę wody i mieszając ponownie dostosuj w razie potrzeby spójność masy.
Przełóż masę do miski i pozostaw w chłodnym miejscu na 24 godziny (nie w lodówce!) potem ser można przechowywać w lodówce przez następne 5 dni.
Źródło: The Real Food Daily Cookbook
Real Food Daily
Zaadoptowane przez Chocolate & Zucchini
Komentarze
Prześlij komentarz