czwartek, 9 września 2010

Cashew Cheese - Ser z nerkowca

Ser z nerkowca
Pasta (ser) z nerkowca.

Mimo iż nie jestem nastawiony na wegetarianizm, zamieszczam ten przepis na "ser" z nerkowca, dla tych wszystkich, którzy z wyboru lub z przymusu wybrali inną drogę odżywiana czy to wegetariańską, wegańską lub alergen-free.

Przepisy tego typu powstają na wskutek szukania nowych kulinarnych wyzwań, nowych możliwości łączenia składników lub z innego spojrzenia na stare poczciwe dania np. gdy jesteśmy chorzy i potrzebujemy małej modyfikacji aby "nie zaszkodziło" to co jeść będziemy.

Ser z nerkowca jest wegańską alternatywą dla twarogu. Pomysł był intrygujący, proces wytwarzania prosty a składniki miałem pod ręką.

Ser z nerkowca 

- 190 g (1,5 szklanki) orzechów nerkowca (bez dodatku soli, nie prażone)
- Od 60 do 80 ml (1/4 do 1/3 szklanki) wody
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub ocet jabłkowy(!)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół  łyżeczki soli morskiej
- Świeżo mielony pieprz

Z tych ilości uzyskamy ok 1,5 szklanki sera

Umieść orzechy w misce i zalej wodą, pozostaw na 2 godziny.

Odcedź wodę i umieść orzechy w blenderze.
Dodaj 60 ml (1/4 szklanki) wody i resztę składników - wymieszaj blenderem tak długo, aż masa zacznie przyklejać się do ścianek miski.  Co jakiś czas wyłącz blender i odklej ser ze ścianek.
Dodaj trochę wody i mieszając ponownie dostosuj w razie potrzeby spójność masy.

Przełóż masę do miski i pozostaw w chłodnym miejscu na 24 godziny (nie w lodówce!) potem ser można przechowywać w lodówce przez następne 5 dni.

Źródło: The Real Food Daily Cookbook
 Real Food Daily
Zaadoptowane przez Chocolate & Zucchini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...